Astrid Lindgren har skrivit teaterversioner av många av sina böcker. Hennes engagemang i pjäserna var starkt och hon hade tydliga uppfattningar om hur hon ville att de skulle spelas för att bli så bra som möjligt. Att följa upp den kvalitetsambitionen i hela världen är ett av våra viktigaste jobb på Astrid Lindgren Aktiebolag.
Astrid skrev ett stort antal manus själv men andra har också gjort dramatiseringar av böckerna. Det innebär att för den som vill sätta upp en föreställning finns de flesta av hennes berättelser som teatermanus i en eller flera versioner. Det finns manus som är speciellt framtagna och anpassade till barngrupper och amatörgrupper med många skådespelare.
För den som sätter upp en pjäs och spelar för offentlig publik är det viktigt att inte få konkurrens av samma eller liknande pjäs vid ungefär samma tid och på samma plats. För att hålla ordning på alla förfrågningar och spelrätter har vi hjälp av teaterförlag. De har alla godkända manus och den som vill sätta upp en pjäs kan få bra hjälp i valet av manus.
Om du inte hittar något färdigt manus som passar så kan du skriva ett eget. Vägen till ett godkänt manus är dock lång och vi har hårda krav på kvalitet. Nedan följer några saker som är viktiga att tänka på och ta hänsyn till.
Om Astrid Lindgrens böcker inspirerar barn i en skolklass att skriva en pjäs, som inte är precis som berättelsen är skriven i böckerna, kan man i en sluten grupp känna frihet att upptäcka glädjen i detta. En skolklass eller dagisgrupp med barn kan ha jättekul i klassrummet och får i sin privata sfär göra vad de vill med berättelserna. Men om lärare skriver manus till sina elever är det Astrid Lindgrens historia som ska förmedlas och inte något annat.
Om man bjuder in extern publik, vare sig man säljer biljetter eller inte, så räknas föreställningen som offentligt framförande. Då måste teaterförlaget kontaktas för att ge tillstånd att spela överhuvudtaget. Pjäsen ska givetvis också spelas efter ett godkänt manus.
Hela världen förutom tyskspråkiga förfrågningar: www.nordiska.dk
Tyskspråkiga området: www.kindertheater.de
Svenska amatörgrupper kan vända sig hit: www.atr.nu
Så definieras alla föreställningar som inte ges inför en ”sluten krets” – exempelvis den egna föreningens årsmöte, dit endast föreningens medlemmar har tillträde. Om allmänheten har tillträde, betraktas föreställningen som offentlig.
Elever i skolor kan utan tillstånd uppföra skyddade teaterverk inför den egna skolans elever och övrig skolpersonal. Publik får dock inte vara större än 50 personer. Affischering eller annonsering utanför skolan får inte förekomma och om elevernas föräldrar har tillträde, betraktas föreställningen som offentlig.
Källa: www.atr.nu