Film

Det har gjorts nästan lika många filmer som det har skrivits böcker av Astrid Lindgren och en del har dessutom spelats in i flera versioner. Än idag är det mycket arbete med att hantera de klassiska filmerna och alla kringprodukter. Vi får också ofta förfrågningar om nya filmer. Här kan du läsa mer om ämnet.

Astrid Lindgren i filmens värld

Den första filmatiseringen av en bok av Astrid Lindgren var Mästerdetektiven Blomkvist. Den hade premiär redan 1947, bara ett år efter att boken publicerats. Nästa filmprojekt var Pippi Långstrump, som kom 1949. Astrid Lindgren var inte nöjd med resultatet där en vuxen kvinna spelar rollen som Pippi. Redan då bestämde sig Astrid, för att i framtiden själv ta ansvar för allt manusarbete.

Skrev själv sina filmmanus

Astrid Lindgren skrev nästan alltid själv manus till sina filmer och de har blivit en viktig del av hennes konstnärs- och författarskap. Det var helt enkelt mycket angeläget att de historier hon författat inte blev förvanskade, eller tolkade, på ett sätt hon inte tyckte stämde med det hon hade skrivit.

Astrid Lindgren var alltid lika intresserad av filmernas tillkomst och var ofta närvarande på inspelningsplatserna för att lära känna skådespelarna och för att se att till det blev så bra som det bara kunde.

Stort intresse kring nya filmer

Det har nu gått ganska många år sedan filmerna spelades in och intresset för nya filmatiseringar är stort. Astrid Lindgren Aktiebolag arbetar aktivt med att på nytt göra Astrid Lindgrens verk tillgängliga på film i nya versioner. Vi är förstås väldigt måna om att de filmer som görs i framtiden skall vara minst lika bra som de gamla.

Tillgänglighet och frågor

Om du har frågor om vilka filmer som gjorts så finns en komplett lista här.

Har du frågor kring filmatiseringsrättigheter vänligen kontakta oss.

Kan man köpa de gamla filmerna?

SF har distributionsrätten till de flesta filmer på svenska. SVT äger rätten till det som spelats in för TV.

När det gäller Astrid Lindgren-filmer på andra språk är det inte riktigt lika enkelt. Distributionsrätten till olika geografiska marknader är spridd på olika bolag och förändras kontinuerligt. För aktuell information, kontakta international@sf.se.