Lär känna oss

Astrid Lindgren Aktiebolag äger och förvaltar de rättigheter som är associerade med Astrid Lindgren och hennes författarskap. Vi verkar för att samtidigt värna hennes verk och gärning och föra konstnärskapet vidare till nya generationer.

Vår bakgrund

När Astrid Lindgren publicerade sina första böcker i början av 1940-talet var det nog ingen som förstod vilken industri som startades. Så länge Astrid Lindgren levde och hade hälsan förvaltade hon själv sina rättigheter, först ensam i många år, och sedan tillsammans med sin trogna medarbetare Kerstin Kvint. I slutet av sextiotalet startades det bolag som är grunden till dagens Saltkråkan. Företaget hette Tre Lindgren och förvaltade film- och teaterrättigheter. Namnet var en hänvisning till Astrid Lindgren själv, samt hennes son och svärdotter som arbetade i bolaget. Författaren väntade sedan ända till 1998 med att starta det bolag som fick förvalta hennes litterära rättigheter. Det bolaget döptes till Saltkråkan efter boken Vi på Saltkråkan. Dessa två bolag slogs sedan samman och ägs av Astrid Lindgrens efterlevande. Under våren 2018 bytte Saltkråkan AB namn till Astrid Lindgren Aktiebolag (The Astrid Lindgren Company på engelska).

Vad vi gör idag

Enkelt uttryckt är vårt jobb att hålla Astrid Lindgrens författarskap levande, i hela världen. Med det menar vi att se till att så många barn som möjligt över hela världen även i framtiden kan få läsa Astrid Lindgrens böcker, se hennes filmer och teateruppsättningar, höra hennes sånger och uppleva hennes världar på ett så bra sätt som möjligt. Å ena sidan vill vi främja projekt som lyfter fram verken på nya och spännande sätt framförallt i sammanhang som är rätt. Å andra sidan förhåller vi oss till Astrid Lindgrens egna tydliga riktlinjer om vad som får, kan och bör göras. I en medievärld som just nu förändras i hög fart är möjligheterna oändliga, och vi ägnar mycket tid åt att hitta rätt kanaler och uttrycksätt för Astrid Lindgrens verk i nya format.

Våra mål

I grund och botten bygger vår verksamhet på en kärlek till Astrid Lindgren och hennes verk. Den kärleken vill vi sprida till så många barn och vuxna som möjligt i framtiden. Vi vill att utvecklingen ska ske på ett sätt som bevarar originalet och Astrid Lindgrens känsla.

Närstående företag

Astrid Lindgren Aktiebolag har en mängd samarbeten med andra bolag, om dem kan du läsa under rubriken Samarbeten. I nedanstående företag och stiftelser har vi en tydlig ägarroll.

Astrid Lindgrens Värld

Sedan 2010 är vi aktiva delägare (tillsammans med Vimmerby Kommun) i Astrid Lindgrens Värld. Astrid Lindgrens Värld är en sagolik plats för både stora och små. Alla som har vuxit upp med berättelserna om Pippi, Emil och Astrid Lindgrens andra figurer kan känna igen sig i parkens miljöer och dras med in i äventyren.  www.alv.se

Astrid Lindgren Näs

Astrid Lindgrens Näs, platsen där Astrid Lindgren föddes och växte upp, är ett kultur- och kunskapscentrum i Vimmerby. Förutom den stora Astrid Lindgren-utställningen finns en trädgårdsanläggning på tre hektar, som är skapad med utgångspunkt från stämningar och tankar från Astrid Lindgrens olika böcker. Astrid Lindgrens Näs ägs sedan den 31 mars 2017 av Astrid Lindgrens Värld. www.astridlindgrensnas.se

Salikon

Salikon förlag är ett systerföretag till Astrid Lindgren Aktiebolag och bokförlag som ger ut böcker och texter av och om Astrid Lindgren som inte är barnböcker. Mer information finns här: www.salikon.se.

Stiftelsen Solkatten

Astrid Lindgren Aktiebolag är också representerade i styrelsen för den stiftelse som Astrid Lindgren grundade. Solkatten stiftades av Astrid Lindgren efter att hon 1986 mottagit det danska leksaksföretaget Legos kulturpris. För prissumman, 350 000 svenska kronor, valde Astrid Lindgren att skapa Stiftelsen Solkatten till stöd för barnkulturen i Sverige och på andra håll. Hittills har stiftelsen delat ut ungefär 4 miljoner kronor i bidrag till barnkulturella ändamål. Stiftelsen Solkatten är helt fristående från Astrid Lindgren Aktiebolag; den står under tillsyn av Länsstyrelsen i Stockholms län. Solkattens styrelse består av fyra ledamöter som utses av Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman. Om du vill söka anslag kan du göra det genom att ladda ner, fylla i och skicka in en blankett som finns här: Ansökan till Solkatten. Ansökan för 2018 är stängd. Sista dag för ansökan 2019 är den 15 mars 2019.

 

Integritetspolicy

Astrid Lindgren var mån om sitt och andras privatliv och integritet. För oss som arbetar med hennes verk är det därför extra viktigt att skydda din integritet och vara öppna med hur vi behandlar dina personuppgifter. Allt för att du ska känna dig trygg i dina kontakter med oss. I och med EU:s nya dataskyddsförordning, GDPR, stärks skyddet av dina personuppgifter. I vår uppdaterade integritetspolicy kan du läsa om hur vi hanterar och använder dina personuppgifter på ett säkert sätt.